Spenótos gnocchi recept

Spenotos gnocchi recept

Számos vendégem egyre jobban érdeklődik a Plant-based, azaz növényi alapú táplálkozás iránt, amely rengeteg előnnyel járhat, hiszen nem jelent szigorú korlátozásokat, mint pl.: húsmentes életmódot, csupán az állati eredetű élelmiszerek csökkentését, és a növényi eredetűek megemelését.

Ezt a formát flexitáriánusnak is nevezik, amely megengedőbb az összes többi növényi alapú étrendhez képest. A zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű fogyasztása bizonyítottan kedvező hatással bír egészségi állapotunkra, egyúttal a húsfogyasztás csökkentésével kevésbé terheljük környezetünket, és a túlzó fehérjefogyasztás helyett – amely Magyarország lakosságát jellemzi – étrendünket is kiegyensúlyozottabbá teheti, ha az megfelelően van összeállítva. Ha érdekel ez a táplálkozási forma, szívesen segítek az elindulásban!

Fenntartható életmód program

Mivel jómagam is így táplálkozom, ezért folyamatosan keresem az újabb recepteket, hogy minél izgalmasabbá tegyem az étrendem, és necsak az étrend megírásában, de azok elkészítésében is tudjak segédkezni, és újdonságot mutatni. Tehát ezt a mediterrán húsmentes ebédet is így találtam, amit azért kedvelek, mert bármennyire is extrém, teljesen egyszerű, és pénztárcabarát hozzávalókból áll, mint burgonya, liszt, spenót, olaj, tejszín, sajt, fokhagyma. Lehet már ma ki tudod próbálni!

Lássuk hát mi fán terem a gnocchi (ejtsd: nyokki)

A gnocchit, az 1880-as évek óta készítik Olaszországban, legfőképp Abruzzóban, Friuliban, Velencében, vagy Venetóban is. Az olasz bevándorlók aztán elég sok országban meghonosították az évek során, mint ahogy sok más ételüket. Érdekesség, hogy pl.: Argentínában, és Urugay-ban annyira népszerű lett, hogy a hónap utolsó előtti napját „Gnocchi-nap”-nak hívják, tekintettel a hó végére lefogyott bukszára.

Spenotos gnocchi recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sárga burgonya
  • 150 g liszt (nálam ez 3 liszt keveréke volt: búzaliszt, zabpehelyliszt, telkes kiőrlésű liszt)
  • 450 g fagyasztott spenót
  • Jódozott só
  • 50 g sajt (lehet növényi, vagy nálam pl.: zsírszegény mozzarella volt otthon)
  • 2 dl 10%-os főzőtejszín vagy kókusztejszín
  • 2 gerezd fokhagyma

 

Recept

  1. A burgonyákat héjastul megfőzzük forró, sós vízben. Itt találtam olyan javaslatokat, hogy érdemes félidőben sütőben is megsütni az ízvilága miatt, de szerintem csak főzve is szuper lett.
  2. Ha megpuhult, várjuk meg míg kihűl, hámozzuk le, és nyomjuk át krumplinyomóval alaposan.
  3. Adjuk hozzá a spenótpürét, és a sót, és apránként a lisztet. Ha nagyon ragadós, többet tegyél bele a leírtnál.
  4. Ha összegyúrtuk, forgattuk, vegyünk ki belőle gombócokat és lisztezett deszkán kezdjük el kígyóformára nyújtani őket kézzel, ahogy a képen is látjátok. Majd vágjunk kockákat, és formázzuk henger alakúra, aztán egy villával nyomjunk bele barázdákat.
  5. Forró sós vízbe dobjuk őket, és ha feljöttek a felszínre, el is készültek, kiszedheted őket, vigyázz, hogy ne főzd szét őket.
  6. A fokhagymás-sajtos mártást közben el tudod készíteni. Ehhez nem kell mást tenned, mint felhevíteni 1 evőkanál olajat, majd reszelj bele fokhagymát, kicsit pirítsd át, és öntsd bele a tejszínt. Ha felforrt, tedd bele a sajtot, vegyél vissza a fokozatból, és kevergesd míg besűrűsödik.

 

Spenótos gnocchi egészséges recept

 

Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a recept, dobj egy lájkot a facebook oldalra, ha pedig merész konyhafőnök vagy, és kipróbáltad, izgatottan várom a tapasztalataidat, és egy ételfotót kommentben!